Pira je vsestranska žitarica

Pira je vsestranska žitarica

Pira je starodavna žitarica, lahko bi ji rekli predhodnica pšenice, ki je vsestransko uporabna v kulinariki. Dandanes jo gospodinje rade uporabljajo namesto moke iz pšenice in tudi drugih žit, saj velja za bolj zdravo, lažje prebavljivo in vse bolj priljubljeno žito tudi pri nas. Pira je vsekakor dobra ideja, kadar se želite izogniti uporabi ‘navadne’ moke v svoji kuhinji, zato si jo velja omisliti vsaj za kakšno priložnost, če ne kar za vsak dan.

pira

Pira je namreč ravno tako uporabna kot pšenica ali katero koli drugo žito, hkrati pa še zelo nezahtevna za pridelavo. Ne potrebuje neke posebne nege niti škropljenja, tako da si lahko kar doma pridelate zdravo in naravno pridelano piro, ki bo v vaši kuhinji nadomestila pšenično moko. Pira je, kot smo omenili, zelo uporabna. Iz nje lahko spečete okusen kruh, a ker je moka nekoliko drugačne strukture, je morda vseeno dobro, da ji dodate nekaj pšenične, če le niste nanjo preveč občutljivi. Poleg kruha lahko pirino moko uporabite tudi za peko palačink, sladic in drugih izdelkov iz moke, ki jih v svoji kuhinji gotovo prav radi ustvarjate. Pira je primerna tudi za tiste, ki težko presnavljajo pšenično moko, saj ima številne koristne lastnosti in če jo boste uživali, boste zagotovo opazili razliko. Kruh iz pire bo morda nekoliko drugačen, a zagotovo bo dobrodošla sprememba, če ste bili doslej vajeni le tistega iz pšenične moke. Omenili smo že vsestranskost žita, kot je pira, zato ne čakajte, ampak si priskrbite kakšen kilogram pirine moke ter preizkusite, kaj lahko iz nje naredite. Pravijo, da dobesedno vse, kar lahko ustvarite tudi iz pšenične moke, le da gre v tem primeru za bolj zdravo različico. Če bi radi spoznali še več pozitivnih lastnosti pire in pirine moke, obiščite zgornjo spletno stran, kjer vam bodo predstavili vse, kar morate vedeti o tem starodavnem žitu.