Daljinsko zaznavanje

Daljinsko zaznavanje

Ali ste odprli kdaj google maps in ugotovili, da nekateri deli Slovenije niso dobro zajeti, potem pa ne veste kako do nege točke? Potem svetujem, da se posvetujete s podjetjem Dezis, saj vam bodo tam pomagali in vam posneli 3d sliko. Več o tem sklopu informacij si lahko preberete na https://www.dezis.si/sl/daljinsko-zaznavanje. Kaj sploh je daljinsko zaznavanje?

to je ubistvu sklop storitev, ki obsega celovit zajem 3D prostorskih podatkov z metodo laserskega skeniranja in potem še obdelavo. Kako deluje daljinsko zaznavanje? Na Denzis. si si lahko namreč preberete in ogledate ta postopek, če pa si ne boste ogledali pa sledi postopek tako: Najprej uporabijo terestrični laserski skener podjetja Leica ter brezpilotna letalnika Bramor ppx in Atlas ppx, podjetja cC- Astral s širokim naborom senzorev, ki jim omogočajo daljinsko zaznavanje na profesionalen način.

Potem tu nastopi lasersko skeniranje, namreč laserski skener jim omogoča nek zajem podatkov v obliki oblaka točk v 360 stopinjah  radiju skenerja. Ta pa je z milimetersko natačnostjo d oddaljenosti 300m. Običajno te mere opravijo z nekega višjega poslopja, tako pa tudi zajamejo vse kar je potrebno zajeti. Oblak, ki je izdelal notranje in zunanje podatke pa je njihov obširen vir podatkov za potem narejene izrise, prereze in je osnova za projektiranje BIM.
Daljinsko zaznavanje vsebuje tudi sklop fotogrametrije. To je namerč veda podatkov o površju na zajetih forografijah. Uporabijo brezpilotne letalnike in z dalinjskim zaznavanjem potem fotografirajo neke določene objekte.

Potem z algoritmi računalnika to vse kar je bilo zajeto obdelajo. Ti rezultati ki so orfoto posnetki in 3D oblaki točk pa so podlaga za modeliranje terena in nekaterih obsežnih objektov.

Kam pa lahko vgradijo brezpilotne letalnike? Odgovor je enostaven- v kamere. Kamere morajo biti seveda vrhunske, zato poskrbijo, da je njihova izbira kakovostna in previdna. Namreč uporabljajo Sony Alpha 16000 ILCE-6000L, in še druge podobne. Če vas zanima več in rabite pomoč, pa odprite zgornjo povezavo.