Samoplačniški ultrazvok je hitra in varna diagnostična metoda

Samoplačniški ultrazvok je hitra in varna diagnostična metoda

V medicinskem centru Hipokrat ponujajo samoplačniške ultrazvočne preglede, ki jih izvaja vrhunska specialistka radiologije. Samoplačniški ultrazvok na visoki strokovni ravni zajema diagnostiko različnih mehkih tkiv v telesu. V tem ljubljanskem centru so na voljo različni ultrazvočni pregledi, ki jih lahko opravite samoplačniško. Ti pregledi vključujejo samoplačniški ultrazvok mehkih tkiv, trebuha, , podkožja, dojk, mišic, kolena, rame, vratu, sklepov, vratnih žil, mod,  in ščitnice.

Samoplačniški ultrazvok

Samoplačniški ultrazvok v Medicinskem centru Hipokrat omogoča hitro in enostavno pridobitev vrhunskega ultrazvočnega pregleda. S tem se izognete dolgim čakalnim dobam in si zagotovite hiter in natančen samoplačniški ultrazvok, ki bo izveden v najkrajšem možnem času. Strokovnjakinja zagotavlja hitro, strokovno in nebolečo izvedbo pregleda. Samoplačniški ultrazvok je varna in ponovljiva diagnostična metoda, ki omogoča večkratno izvedbo brez škodljivih vplivov na telo. Ta tehnika je idealna za spremljanje poteka zdravljenja. V Medicinskem centru Hipokrat nudijo hitro in cenovno dostopno storitev samoplačniškega ultrazvoka.

Osnove delovanja ultrazvoka

Ultrasonografija je slikovna diagnostična metoda, ki uporablja ultrazvočne valove za vizualizacijo različnih tkiv v telesu in odkrivanje patologij ali poškodb. Ultrazvočni aparat deluje tako, da oddaja ultrazvočne valove skozi sondo. Ti valovi prehajajo skozi tekočine in tkiva, vendar ne skozi zrak ali gosto kostno tkivo. Na konici sonde kristali proizvajajo valove s pomočjo piezoelektričnega učinka, ki ga sprožijo električni impulzi. Valovi potujejo skozi telo, se odbijejo in absorbirajo glede na gostoto tkiv. Odbiti valovi se nato pretvorijo v električne impulze, ki jih računalnik pretvori v sliko tkiva na zaslonu glede na prepustnost ultrazvočnih valov.

Gibanje krvi skozi zaklopke in žile lahko natančno merimo z doplerskimi ultrazvočnimi metodami, znanimi kot UZ doppler. Te metode omogočajo merjenje hitrosti pretoka krvi bodisi vzdolž celotnega merilnega območja bodisi na določenem ožjem področju. Barvni doppler omogoča pregled pretoka skozi zaklopke, žile ali anatomske ožine z uporabo barvnega prikaza.

Praktične uporabe ultrazvoka

Ultrazvok ima široko praktično uporabo, predvsem zaradi svoje sposobnosti dobrega širjenja skozi tekočine in kovine ter učinkov na snovi, skozi katere potuje. Količina energije, ki jo valovanje prenese v snov, je odvisna od vpojnosti snovi, kar določa, koliko energije se absorbira.

V sodobni medicini ultrazvok izkoriščajo kot varno in nebolečo metodo za preglede notranjosti telesa. Najpogosteje se uporablja ultrazvočni pregled, pri katerem se valovi oddajajo v pulzih. Ti pulzi potujejo skozi pacientovo telo, kjer se delno absorbirajo in odbijajo od različnih tkiv. Za ultrazvočne preiskave se običajno uporablja frekvenčno območje med 0,5 in 10 MHz, pri čemer je frekvenca izbrana glede na globino pregledovanega dela telesa. Napredna računalniška tehnologija omogoča ustvarjanje slik notranjosti telesa, ki prikazujejo trenutni prerez določenega področja.

Pridobivanje podrobnih 3D Slik

S skeniranjem telesa iz različnih zornih kotov in zajemanjem hitrih zaporednih slik lahko ultrazvok ustvari tridimenzionalne slike in prikaže gibanje organov. Ta metoda omogoča zdravnikom, da pridobijo celovite informacije o anatomiji in funkcionalnosti pregledanega dela telesa. Ultrazvok, z uporabo UZ doppler tehnike, omogoča merjenje hitrosti krvnega pretoka. Ta postopek zdravnikom zagotavlja podatke o hitrosti in količini krvi, ki teče skozi žile, kar je ključno za oceno prekrvavitve organov ter odkrivanje morebitnih nepravilnosti ali blokad v krvnem obtoku. Ultrazvočna diagnostika je zelo učinkovita za pregledovanje mehkih tkiv.

Koristi ultrazvoka z majhno jakostjo

Ultrazvok pri nizki jakosti ima številne pozitivne učinke na človeški organizem. Lahko sproži rahlo masažo tkiv, kar izboljšuje prekrvavitev in oksigenacijo. Termični učinki ultrazvoka pri ustrezni jakosti lahko pomagajo pri zdravljenju določenih bolezni kot je terapija tumorjev.