Solarni paneli so več kot odlična investicija

Solarni paneli so več kot odlična investicija

Solarni paneli so po mnenju strokovnjakov in uporabnikov izjemno dobra investicija, saj lahko na učinkovit način dopolni vaš ogrevalni sistem. Po drugi strani pa vam takšen sistem lahko omogoči celo povsem samostojno ogrevanje sanitarne vode. Paneli so še posebej dobrodošli v poletnem času, ko je potreba po količini toplote veliko manjša kot v zimskem času.

Tovrstna energija je povsem brezplačna, potrebna bo le začetna investicija v tehnologijo za zbiranje ter pretvarjanje energije sonca v električno ali ogrevalno energijo.

Pravilna namestitev solarnih panelov

Solarni paneli bodo še bolje in učinkoviteje delovali in vam služili, če jih boste pravilno namestili na določeno lokacijo. Najbolje jih je namestiti na mesto, kjer je čez leto največ sonca. Izjemno pomembno je tudi to, da pri nameščanju tovrstnih panelov upoštevate še pravilen naklon. Naklon panelov naj bo nekoliko manjši, če želite energijo sonca izkoriščati le v poletnem času.

Pri orientaciji polja kolektorjev je najbolje stremeti k jugu. Na ta način boste dosegli izpostavljenost sevanju skozi ves dan.

Sestava solarnih panelov

Solarni paneli so sestavljeni iz sončnih celic. Te so s prav posebnimi materiali zaščitene pred vremenskimi, atmosferskimi in temperaturnimi vplivi. Sama zgradba sončne celice pa je predvsem odvisna od njenega namena uporabe.

Prve solarne celice so bile za proizvajanje električne energije praviloma sestavljene iz kristaliziranega silicija. Povezane so bile z žicami. Zaščitene so bile s plastičnimi ali steklenimi ploščicami. Ko žarki sonca padejo na silicij, se premaknejo nevtroni celice ter vzpostavijo blag električni tok. Ta preko žic potuje dalje.

Več o solarnih panelih si lahko preberete na https://digitklik.si/kategorija_Solarni-paneli.