Ribe na žaru

Poletje je pravi čas za žar in piknik  ter druženje s prijatelji in družino. Če le ujamete nekaj sončnega in toplega vremena, se prav gotovo odločite za pripravo kosila ali večerje na žaru. Ena od posebnih specialitet, ki zahtevajo pravega strokovnjaka je tudi to, kako pripraviti ribe na žaru. Seveda je to predvsem odvisno od vrste ribe in od vašega okusa, pa vendar za to obstaja nekaj osnovnih vodil in usmeritev. najprej dobro zakurite žar, da bo veliki ogenj pogorel in bo ostala le zelo vroča žerjavica, na kateri se ribe na žaru najlepše pečejo. Ribe vam bo verjetno pripravila vaša žena, pa vendarle je dobro vedeti nekaj osnov. Robe očistimo, namažemo z olivnim oljem, česnom in rožmarinom ter pustimo stati, da se vse to lepo vpije, nato pa začnemo peči ribe na žaru na vroči žerjavici, ki smo jo pred tem naredili. Pomembno je, da ribe ves čas obračamo, pečemo pa jih na zelo malo olja, toliko, da se ne prižgejo na vročo površino na žaru.

ribe na žaru

Ob tem seveda ne smemo pozabiti užuivati dovolj tekočine, saj je stanje ob vročem žaru brez tekočine lahko nevarno. Ribe na žaru so pečene v približno desetih minutah peke, seveda pa je to spet povsem odvisno od vrste rib in od tega, ali imamo radi bolj ali manj zapečene ribe. Ribje meso je zelo zdravo, vsebije veliko železa in vitaminov ter je skoraj brez maščob, zato je priporočljivo uživanje rib vsaj enkrat nateden. Seveda pa se ta gostota precej poveča, ko smo na dopusti in si lahko sami spečemo ribe na žaru. Uživanje je torej zelo zdravo, previdni moramo biti pa predvsem zaradi ribjih kosti, to še posebej velja za manjše otroke. Poleg rib se vedno poda kuhan krompir in blitva, seveda pa bo malokdo rekel ne tudi dobremu kozarcu belega domačega vina.