Električno orodje za vsak dom in delavnico

Električno orodje za vsak dom in delavnico

Za vsak dom se priporoča vsaj nekaj osnovnega orodja. Z njim se lahko lotite osnovnih popravil in vzdrževalnih del v domu. Zadnje čase je električno orodje zaradi preproste uporabe zelo priljubljeno in tudi vi lahko naročite električno orodje preko spleta. Vse lastnosti električnega orodja lahko tako preverite v opisih izdelkov in se odločite za tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Ne samo, da je naročanje preko spleta enostavno, izbran izdelek prejmete na dom in ni se vam treba peljati do trgovin, da dobite svoje orodje. Ker je izbira električnega orodja velika, si v nadaljevanju preberite, katere so prednosti kvalitetnega orodja in zakaj se tudi vam izplača investirati v tako električno orodje.

električno orodje

Pomen kvalitetnega orodja

Ne glede na starost in spol, če živite v stanovanju ali hiši, osnovno delovno orodje je vedno dobro imeti. Delovno orodje vam pomaga pri hitrih in enostavnih vzdrževalnih delih, ki se jih lahko loti prav vsak. Tako lahko hitro pribijete žeblje, sestavite kos pohištva ali pa izvrtate luknje v stene.

Ni pa vsako delovno orodje enako. Potrebno je gledati na kvaliteto orodje, tako da vam izbrani kosi lahko služijo tudi več deset let. Prav tako pa se odločite za vrsto orodja, ki je za vas najbolj relevantno. Nekateri še vedno prisegajo na ročno orodje in seveda je včasih to najbolj primerna izbira. Vsekakor pa je treba nekaj pozornosti nameniti tudi električnemu in baterijskemu orodju. V teh primerih se vsa opravila hitreje izvedejo in tudi manj moči porabite za njih.

Razlika med električnim in baterijskim orodjem?

Preden se osredotočimo na električno orodje, je treba izpostaviti, da se tu večkrat omenja tudi  baterijsko oz. akumulatorsko orodje. Čeprav gre v obeh primerih za motorno delovanje orodja, si nista povsem enaka. Podobna sta si v tem, da za svoje delovanje uporabljata motor. Delo, ki ga opravlja orodje, pa naj bo to vrtanje, rezanje, žaganje in podobno, se bo opravljalo neprestano. Vi pri tem ne porabljate druge energije, kot je držanje omenjenega orodja. Orodje bo samo poskrbelo, da bo opravilo svoje delo. In načeloma bo to delo opravljeno razmeroma hitro.

Razlika med električnim in baterijskim orodjem pa je način napajanja motorja. Električno orodje za svoje delovanje uporablja elektriko, ki jo prejme preko kabla, ki je vstavljen v vtikač. Tako orodje lahko deluje neprestano, kolikor časa ga potrebujete. Baterijsko orodje pa ima baterijo, ki se jo napolni s pomočjo električnega omrežja. Potem pa ima baterijsko orodje svoj čas delovanja. Ko se baterija porabi, jo je potrebno dodatno napolniti, zato je treba paziti, da se baterija ne izprazni, preden ne opravite svojega opravila.

Katero orodje izbrati?

Ko se odločate, ali izbrati električno orodje ali baterijsko orodje, je treba pomisliti, kje boste opravljali delo in koliko vam bo posamezno opravilo vzelo časa. Električno orodje je zagotovo primerna izbira za dom oz. delavnice, kjer imate vedno na voljo električno napeljavo. Poleg tega lahko delo opravljate kolikor časa želite in električno orodje bo konstantno delovalo s polno močjo.

Baterijsko orodje pa je bolj primerno za krajša opravila, kjer potrebujete le krajše obdobje delovanja orodje. Prav tako je to orodje najbolj primerno za tiste, ki bodo dela opravljali tam, kjer ni električne napeljave.

Najpogostejša orodja v delavnicah

V domovih in delavnicah lahko najdete celo vrsto različnega električnega in baterijskega orodja. V domovih se pogosto najdejo osnovni kosi električnega orodja, kot so vrtalniki ali kladiva, pri bolj specializiranih delavnicah pa se glede na vrsto industrije najdejo tudi brusilniki, pa žage in kompresorji.

Vrtalniki

Vrtalniki največkrat delujejo na baterije, saj se jih uporablja za hitra opravila, kot je vrtanje luknje v steno ali pa privijanje žebljev. Treba je paziti, da je baterija in moč vrtalnika dovolj velika, da bo orodje uspešno opravilo svoje delo. Slabša kvaliteta vrtalnika lahko namreč naredi več škode kot koristi. Seveda obstajajo tudi vrtalniki na kabel, ki so primerni za tiste delavnice, kjer je njihova uporaba večja.

Brusilniki

Brusilniki se lahko uporabljajo za različne namene, pa če je to brušenje različnih vrst lesa ali sten. Ker gre večinoma za dolgotrajne postopke, so brusilniki načeloma električno orodje, ki delujejo s pomočjo povezave z električnim omrežjem. Brusilnike največkrat najdete pri mizarskih delavnicah in pri osebah, ki je ljubiteljsko ukvarjajo z obdelovanjem lesa. Izbirate lahko med različnimi velikostmi in močmi brusilnikov. To je seveda odvisno od projekta, ki si ga zadate. Pomembne funkcije brusilnika so število vrtljajev, vzdrževanje hitrosti, zaščita pri uporabi, pa tudi možnost sesanja odvečnega prahu.

Kompresor

Pri vsakem avtomehaniku boste našli kompresor. Ampak včasih ni slabo, če imate kompresor tudi doma. Gre za električno orodje, ki električno energijo pretvarja v stisnjen zrak. Ta zrak se največkrat uporabi za polnjenje pnevmatik. Uporaben pa je tudi za polnjenje drugih naprav, čiščenje in razpihovanje elektronske opreme, pa celo barvanje in zabijanje žebljev.