Fizioterapija

Fizioterapija

Kaj je fizioterapija? Fizioterapija je zdravljenje poškodb ali bolezni z metodami in sredstvi. S čim se ukvarja fizioterapija?

fizioterapija

Ukvarja se z vzdrževanjem, vzpostavljanjem in krepitvijo funkcionalnosti in zdravja, gibalnega sistema pri določeni osebi. Ohranja gibljivost sklepov, krepi mišice, lajša bolečine, oskrbuje krvni pretok. Namenjena je rehabilitaciji in pospešuje okrevanje.

Katera so področja fizioterapije?
Ta pa so: kardiopulmonalna fizioterapija, geriatična, nevrološka, ortopedska, pediatrična, dermatološka fizioterapija. To je 6 glavnih skupin oziroma področij. Vsebuje tudi različne metode zdravljenja kot naprimer: aktivno in pasivno razgibavanje. masaža, toplotno zdravljene, hidroterapija ali zdravljenje v vodi.

Koga zdravijo z uporabo vode? Predvsem zdravijo bolnike, ki trpijo zaradi nepokretnosti, poškodovance ki težko okrevajo pri mišični poškodbi in sklepov. Hidroterapija se izvaja v bazenih, masažnih kopelih. Poznamo tudi zdravljenje z električnimi tokovi. Ta nekako stimulira živce, uporablja se za lajšanje hudih ali stalnih bolečin, z uporabo električnih impulzov na živčnih končičih. Dražljaji, ki se prenašajo po živcih tako zavrejo prenos neprijetne in stalne bolečinee iz organa v možgane. V podjetju therapia-dom se ukvarjajo s fizioterapijo na domu. Pomagaj ljudem, ki se srečujejo s slabim ravnotežjem, težko hojo, ki povzroča klecanje. Nekateri pa niso zmožni normalno hoditi zaradi različnih težav in bolezni.

Katere so bolezni, ki povzročajo nestabilno hojo in ravnotežje. To so nevrološke bolezni kot so možganska kap, multipla skleroza, parkinsonova bolezen, poškodbe živcev, paraplegija, tetraplegija, demenca, skleroza, mišična distrofija, polinnevropatija, okvara centralnih živcev,, bolezni hrbtenjače, dedne nevrološke bolezni. Potem nastopijo tudi ortopedske in travmatološke težave kot so: zlom kolka, obraba kolka, zlom ključnice, reber, obraba kolena, degenerativne spremembe na hrbtenici, oseoporoza, strganje rotaorne manšete, rak, strganje križnih ali stranskih vezi.

Seveda so tu še druge bolezni naprimer artitis, različne kužne bolezni, psihološke težave, depresija, srčne in žilne bolezni.

Najpogostejša težava je možganska kap, ta povzroči veliko telesnih in duševnih težav. Lahko povzroči ohromelost, tako hudo da povzroči hudo zmedenost, slabo ravnotežje, ….