Gaming računalniki: Vse, kar morate vedeti pred nakupom

Gaming računalniki: Vse, kar morate vedeti pred nakupom

Ste že od nekdaj ljubitelj raznovrstnih računalniških iger in računalnikov? Ali pa ste morda strasten igralec, ki si svojega vsakdana ne predstavlja brez igranja računalniških iger? Potem ste zagotovo že slišali za posebno vrsto računalnikov, ki jim pravimo gaming računalniki. Gre za ene izmed najbolj zmogljivih računalnikov, ki so priljubljeni med igralci po vsem svetu. Navdušencem nad igrami pa ponujajo popolnoma novo dimenzijo računalniške zabave.

Če se tudi vi odločate za nakup gaming računalnika ali pa s temi računalniki še niste seznanjeni, smo v nadaljevanju članka predstavili različne vrste gaming računalnikov in njihove prednosti. Pojasnili pa vam bomo tudi, na katere lastnosti morate biti pozorni pred nakupom gaming računalnika, da boste izbrali takšnega, ki vam bo najbolj ustrezal.

Kaj so gaming računalniki?

Gaming računalniki, pogosto imenovani tudi igralni računalniki, so postali nepogrešljiv del sveta videoiger. Se sprašujete zakaj? Njihova skrivnost je v posebni zasnovi in neverjetni zmogljivosti. Od običajnih osebnih računalnikov se namreč razlikujejo v tem, da so posebej zasnovani za igranje iger.

Imajo izredno zmogljiv procesor in grafično kartico, kar jim omogoča, da delujejo hitro in brezhibno. Na njih pa je možno naložiti tudi najbolj kakovostne in zmogljive igre. Tudi takšne, ki imajo posebne zahteve za grafiko, zvok ali povezljivost ter na računalnikih zavzamejo veliko prostora. Večjedrni procesor z visokim delovnim taktom in zmogljiva grafična kartica, kot ju imajo gaming računalniki, namreč omogočata visokokavostno resolucijo ter predvajanje več kot 60 sličic na sekundo. To pa posledično dvigne nivo igranja računalniških iger na popolnoma drugo stopnjo in pripomore k neverjetni uporabniški izkušnji.

Ker gre za res kakovostno vrsto računalnikov, pa so poleg igranja iger gaming računalniki več kot primerni tudi za vsa ostala računalniška opravila. Z njimi boste brez težav opravili tako lažja kot tudi zahtevna računalniška opravila, za katera so nujne najboljše lastnosti računalnika. Delo pa bo zaradi hitrih sistemov in zmogljivega procesorja opravljeno enkrat hitreje in tudi učinkoviteje.

Gaming računalniki

Na katere lastnosti je treba biti pozoren pred nakupom gaming računalnika?

Katere pa so torej ključne lastnosti gaming računalnikov oziroma na kaj je treba biti pozoren pri nakupu?
Med najbolj ključne lastnosti gaming računalnika zagotovo spadata grafična zmogljivost in procesor. Kot že zgoraj omenjeno, potrebujete za igranje kakovostnih iger zmogljivo grafično kartico, ki lahko poganja igre pri visokih ločljivostih. Zato pri nakupu obvezno preverite, kakšna grafična kartica je na voljo in izberite čim boljšo. Podobno pa velja tudi za proces, večjedrni procesor boste izbrali, tem boljša bo vaša izkušnja pri igranju iger.

Gaming računalniki se prav tako ponašajo z večjo količino polnilnika, ki omogoča hitrejše nalaganje iger. Zato pri nakupu preverite, kakšen RAM polnilnik ima računalnik, ki si ga ogledujete in razmislite o tem, ali vam ta velikost ustreza. Za večino iger je na primer priporočljivo, da ima računalnik vsaj 16 GB RAM-a. Pomembno pa je tudi to, da ima računalnik zadosten shranjevalni prostor oziroma SSD kartico. Tem večji je namreč SSD, tem hitrejše bo tudi nalaganje iger in operacijskega sistema.

Da boste v igranju iger kar se da najbolje uživali, je nujno tudi, da ima gaming računalnik dober zvok ter kakovosten zaslon, ki bo igre prikazal v najboljši možni ločljivosti. Priporočljivo pa je še, da ima računalnik možnost nadgradnje z USB priključki in slušalkami ter možnost hlajenja, saj se znajo gaming računalniki pri večurnem igranju precej segrevati.

Gaming računalniki

Koliko stanejo gaming računalniki?

Kar se tiče same cene gaming računalnikov, je res, da so ti računalniki nekoliko dražji od običajnih osebnih računalnikov. Ampak glede na vse navedene lastnosti, ki jih imajo gaming računalniki, je skorajda logično, da je tudi cena nekoliko višja. Kot že zgoraj omenjeno, spadajo namreč ti računalniki med ene najbolj zmogljivih, vsebujejo pa visokokakovostne funkcije, zato ne gre pričakovati, da bodo še cenovno ugodni.

Za gaming računalnik boste tako na primer v spletni trgovini podjetja GA SISTEMI odšteli od 1.300 pa vse do 3.800 evrov. Odvisno seveda od tega, kateri model gaming računalnika boste izbrali oziroma kakšne so vaše potrebe.

Ampak, če se že dlje časa ukvarjate z igranjem računalniških iger in vam je pomembno, da imate kakovostni igralni računalnik, verjetno dobro veste, da je ta cena za takšen računalnik, več kot ugodna. Zato ne čakajte in hitro izberite svoj model novega gaming računalnika