Najboljši domači kruh brez gnetenja

Najboljši domači kruh brez gnetenja

Vonj po sveže pečenem kruhu me vedno  popelje domov, v hišo moje babice, kjer je vedno tako lepo dišalo po kruhu. Babica je kruh pekla v krušni peči na zeljnih listih, ki so dodali prav poseben okus sveže pečenemu kruhu. Še sedaj sem mnenja, da ni boljšega kot krajček toplega kruha namazan z maslom, prav božansko.. Danes je peka kruha postala dokaj popularna, saj so se peke lotili tudi tisti, ki so kruh do sedaj kupovali v trgovini. Na voljo je tudi veliko postopkov po katerih lahko spečete kruh, danes priljubljen način kruh brez gnetenja je eden hitrejših in enostavnejših, lahko pa uporabite tudi tako imenovano napravo kruhomat.

Receptov za kruh brez gnetenja je na voljo kar nekaj. Vodilo pri kruhu pa je, več kot damo dobrih sestavin v kruh bolj bogat in dober je kruh. Osnovne sestavine so moka, olje, sol, pecilni prašek in določena tekočina, v kolikor želite bolj bogat kruh brez gnetenja, lahko zamenjamo olje za stopljeno maslo, dodamo lahko tudi sladko smetano, za tekočino pa uporabimo mleko. Vse sestavine premešamo in damo v pekač, malo počakamo, ter kruh postavimo v ogreto pečico na 180°C kruh pečemo 20 min ga pokrijemo z peki papirjem, da ohrani lepo zapečeno skorjico ter ga pečemo še približno 20 min, dolžina peke je odvisna od velikosti hlebčka oziroma količine uporabljenih sestavin, vodilo za kruh brez gnetenja je 1kg moke približno 1h pečenja, seveda peko tudi spremljate. Ko je kruh pečen, ga vzamemo iz pekača premažemo z maslom, da nekoliko zmehčamo zgornjo skorjico ter pokrijemo z peki papirjem in servieto, da se kruh še dodatno zmehča.

Takšen kruh brez gnetenja, lahko pečemo vsak dan, na voljo so nam različne moke katere morda potrebujejo nekoliko priprave, na voljo so vam različne kombinacije kruha, saj v maso lahko dodajate tudi različna semena kot na primer lanena, bučna, sončnična ali chia semena, lahko pa se igrate tudi z barvami in za obarvanje kruha uporabite sok rdeče pese, korenčka, špinače ali blitve. Pri peki kruha si dovolite svobodo v raziskovanju tako okusov kot kombinacij.