Labioplastika: Vse, kar morate vedeti

Labioplastika: Vse, kar morate vedeti

Čeprav je plastična kirurgija dandanes zelo pogosta, je labioplastika poseg, o katerem ljudje pogosto ne govorijo. Čeprav mnogi ljudje morda še niso slišali za ta poseg, predstavlja kar dobršen del plastičnih poseg, ki se letno opravijo.

Prevelike sramne ustnice so pogosta skrb mnogih žensk. Nekatere ženske se morda zavedajo svojega videza, velikosti in oblike. Druge pa lahko doživljajo nenehno nelagodje pri vsakodnevnih opravilih ali nošenju kopalk, pajkic, kavbojk in drugih tesnih oblačil. Če se vi, tako kot na deset tisoče drugih žensk, spopadate s tem problemom, vam lahko pomaga labioplastika.

Labioplastika (urbanaestetika.si/sl/kirurski-posegi/labioplastika/) lahko izboljša kozmetične in zdravstvene težave v vaginalnem predelu s preoblikovanjem ali spreminjanjem velikosti sramnih ustnic. Ta postopek obravnava obliko, velikost in simetrijo sramnih ustnic ter zmanjša nelagodje. Ker vse več žensk raziskuje možnosti labioplastike, se lahko pojavijo številna vprašanja o postopku, okrevanju in koristih. V tem članku boste našli vse, kar morate vedeti o tem posegu, od postopka do tega, ali ste sploh primerna kandidatka za poseg.

Labioplastika
Labioplastika je kirurški poseg za zmanjšanje ali preoblikovanje sramnih ustnic.

Kaj je labioplastika in kaj od nje pričakovati

Labioplastika je kirurški poseg za zmanjšanje ali preoblikovanje sramnih ustnic. To se lahko naredi za izboljšanje videza sramnih ustnic ali zmanjšanje fizičnega neugodja, ki ga povzročajo prevelike sramne ustnice. Sramne ustnice so kožne gube okoli vaginalne odprtine.

Z labioplastiko lahko naredimo marsikaj, na primer odstranimo tkivo sramnih ustnic, da zmanjšamo njihovo velikost ali jih rekonstruiramo iz drugega tkiva. Vendar pa je glavni poudarek labioplastike predvsem zmanjšanje velikosti malih sramnih ustnic, tako da so poravnane z velikimi sramnimi ustnicami.

Labioplastika
Plastični kirurg vam bo zagotovil posvetovanje in zdravniško oceno.

Razlogi za odločitev za labioplastiko

Obstaja veliko razlogov, zakaj ima lahko ženska prevelike sramne ustnice, in veliko razlogov za labioplastiko. Pogosti vzroki za povečane sramne ustnice so porod, staranje in genetika. Ženska se lahko odloči za operacijo zmanjšanja velikosti ali spremembe videza iz estetskih ali funkcionalnih razlogov ali obojega.

Za ženske s prevelikimi sramnimi ustnicami je običajno, da občutijo nelagodje med vadbo, pogostimi okužbami sečil, neprijetno spolno aktivnostjo in drugimi telesnimi aktivnostmi, pa tudi s težavami pri nošenju tesnih oblačil, kot so pajkice, joga hlače, kavbojke, kopalke ipd.

Najpogostejši razlogi za odločitev za poseg so:

  • zmanjšanje velikosti malih sramnih ustnic,
  • zmanjšanje fizičnega neugodja in razdraženosti med fizičnimi aktivnostmi,
  • izboljšanje higiene in zdravja, saj lahko odvečno tkivo oteži čiščenje in vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo pogoste okužbe sečil,
  • povrnitev bolj mladostnega videza po porodu ali staranju,
  • zmanjšanje asimetrije malih sramnih ustnic, ko je ena stran daljša ali drugačne oblike kot druga,
  • zmanjšanje vidnih gub, izboklin ali kameljega prsta in povečanje samozavesti in
  • izboljšanje udobja, zaupanja in spolnega počutja glede videza vaginalnega predela med intimnostjo.
Labioplastika
Pomanjkanje samozavesti in zadrega zaradi videza ali velikosti vaših sramnih ustnic lahko vplivata na vaše spolno zadovoljstvo.

Kakšen je postopek labioplastike in kakšna je primerna kandidatka?

Tako kot pri vsakem kirurškem posegu tudi za labioplastiko ne bo vsaka ženska dobra kandidatka. Najprej morate biti dobrega fizičnega zdravja, ne smete kaditi in imeti nobenih zdravstvenih težav, ki bi vas lahko ogrozile med operacijo. Plastični kirurg vam bo zagotovil posvetovanje in zdravniško oceno, da zagotovi, da ste zdravi za operacijo in da so vaša pričakovanja lahko izpolnjena, preden vam odobri poseg.

Poseg labioplastike je ambulantni poseg, zato greste lahko domov še isti dan. Običajno dolžina postopka traja približno eno uro, vendar je rezultat, o katerem sta se dogovorila s kirurgom, odvisen od vaših posebnih potreb. Postopek običajno vključuje splošno anestezijo, vendar se lahko namesto tega v nekaterih primerih uporabi lokalna anestezija.

Po posegu se boste preselili v sobo za okrevanje, kjer boste počakali, da anestezija popusti. Preden vas bodo odpustili, vas bodo pregledali glede morebitnih krvavitev in vam dali navodila za okrevanje in oskrbo. Prejeli boste informacije o tem, katera zdravila lahko jemljete proti bolečinam, o omejitvah aktivnosti in o tem, kdaj se dogovoriti za kontrolne preglede.

Labioplastika
Labioplastika vam lahko pomaga, da povečate svojo samozavest.

Prednosti labioplastike

Pri mnogih ženskah prevelike sramne ustnice negativno vplivajo na njihovo samozavest in samopodobo. Nošenje določenih oblačil ali intimnost s partnerjem je lahko mučno, ko jih skrbi videz ali velikost njihovih sramnih ustnic. Labioplastika vam lahko pomaga, da povečate svojo samozavest.

Nošenje ozkih pajkic, kavbojk in kopalk je lahko izziv in neprijetno zaradi prevelikih sramnih ustnic. Če trpite zaradi tega, vam lahko labioplastika pomaga, da se počutite bolj udobno s svojim videzom v tesno prilegajočih se spodnjicah in se tudi fizično počutite bolj udobno.

Pomanjkanje samozavesti in zadrega zaradi videza ali velikosti vaših sramnih ustnic lahko vplivata na vaše spolno zadovoljstvo. Poleg tega lahko mnoge ženske s prevelikimi sramnimi ustnicami med spolno aktivnostjo doživijo nelagodje zaradi odvečnega tkiva, ki jih ovira. Zmanjšanje velikosti lahko pomaga odpraviti fizično nelagodje med seksom in izboljšati vašo spolno samozavest.

Odvečno tkivo sramnih ustnic lahko vsebuje bakterije in otežuje higieno. To lahko pomeni večje tveganje za okužbe sečil, ki so boleče in nevarne. Labioplastika lahko zmanjša ta tveganja.