Monilija – sadna gniloba na koščičastem sadju

Monilija – sadna gniloba na koščičastem sadju

Monilija – cvetna monilija – sadna gniloba vse to so imena za glivično obolenje na sadnem drevju, za katero pogosto zbolijo breskve, marelice, slive, češnje, višnje, pa tudi jabolka in borovnice.

Za bolj podroben opis znakov in škropljenja proti moniliji obiščite https://www.ekopridelava.si/blog/monilija.

monilija

Monilija oz.cvetna gniloba vstopi neposredno v cvet, pojavi se ob vlažnem in deževnem vremenu. Okuženo drevo nosi bolezen v sebi, tako tudi čez zimo obstane na pomrznjenih vejicah ali zasušenih plodovih.

Prvi znaki cvetne gnilobe so vidni še pred cvetenjem, in sicer če se deblo smoli, je to večinoma znak za prisotnost glivične okužbe. Pomembno je, da okužene predele čimprej odstranimo in uničimo s sežiganjem, da se bolezen ne prenaša dalje.

Glede na to, da monilija vstopa v rastlino skozi cvet, je največja zaščita v preventivnem ekološkem škropljenju. Pomembno je, da v času cvetenja ne uporabljamo kemičnih pripravkov, s katerimi drevesu odvzamemo možnost naravnega branjenja pred boleznimi. V kolikor v času cvetenja dežuje, je nujno škropljenje ponavljati.

Bolezen cvetna monilija lahko preide tudi v plodovo monilijo, kjer so napadeni tudi plodovi drevesa. V kolikor opazimo, da cvetovi porumenijo in propadajo, vendar ostanejo še nekaj časa na drevesu, in se poganjki sušijo, je to skoraj vedno znak okužbe s plodovo monilijo. Iz vejic se smoli, nastajajo tudi trosi. Drevo v začetku ne obrodi plodov, v nekaj letih tudi popolnoma odmre.

Zaščita za bolezen monilija se kot rečeno izvaja s preventivnim škropljenjem in razkuževanjem tal. Že pred cvetenjem je pomembno opazovanje debla in zaščita proti smolenju. Zelo učinkovito je tudi razkuževanje tal, s čimer uničimo ostanke bolezni v zemlji in novo sezono pričakamo pripravljeni. V času škropljenja škropimo z mešanico ekoloških sredstev kelp tonic in biozel, ki imata skupaj moč, da bolezen sadna gniloba tudi preprečita. Ne pozabite, več kot je vlage in dežja, večja je verjetnost za sadne gnilobe in večji poudarek je potrebno dati preventivnemu škropljenju.