Računalniške igre so več kot samo zapravljanje časa

Računalniške igre so več kot samo zapravljanje časa

Ni človeka, ki ne bi vedel kaj so računalniške igre, pa naj bodo najbolj preproste ali bolj zapletene, poznajo jih vsi. Danes je prodaja računalniške opreme in iger velik posel in iz leta v leto postaja še večji. Razlog za to je, da računalniške igre že dolgo niso namenjene samo najmlajšim, vendar ljudem vseh starosti.

Računalniške igre

Primarni namen velike večine računalniških iger je seveda zabava, zato jim navsezadnje pravimo igre. Čeprav pa je to za veliko ljudi le hobi, so igre uporabne tudi v druge namene. Vsi poznamo igro Pasjansa, ki smo jo včasih lahko našli na vsakem Windows računalniku. Za mnoge uporabnike je bil v preteklosti uporabniški vmesnik velika neznanka, zaradi česar niso vedeli kako z njim upravljati. Z igranjem Pasjanse so se lahko uporabniki naučili preprostih stvari kot je izbira in premik karte po zaslonu. Dandanes se veliko iger uporablja za namene učenja različnih stvari, saj te predstavijo neko temo na zabaven in interaktiven način. Tako si predstavljeno vsebino dosti lažje zapomnimo kot pa če recimo samo gledali nek posnetek. Vse bolj popularni so danes tudi VR sistemi, ki nam omogočajo še višji nivo interakcije z digitalnim svetom. Ko si na glavo namestimo VR očala, nas te spustijo v virtualni svet, kjer lahko bolj kot ne delamo kar želimo (odvisno seveda od programa). Tako smo lahko del igre ali pa celo obiščemo nek oddaljen konec sveta, kjer še nikoli nismo bili ali pa celo nikoli ne bi mogli biti, kot je na primer dno morja ali pa površje drugega planeta.

Na kratko rečeno, igre so danes veliko več kot so bile nekaj desetletij nazaj. Njihov spekter uporabe je velik in kot tak zajema veliko drugih področij kjer si iger morda ne bi niti zamislili. Samo zato, ker je nekaj zabavno, to ne pomeni, da ne more biti tudi uporabno.