Kaj pomeni bruto neto plača in kako se izračuna

Kaj pomeni bruto neto plača in kako se izračuna

Bruto neto plača ni eno in isto in žal nekateri ne vedno, da sta to dve številki. Zato se taki delavci ne morejo razumeti z delodajalcem na razgovoru za službo, ker bruto neto plača besedi nista takrat niti izgovorjeni, ampak se govori samo samo plača. Če se govori o plači, delavec misli, da gre za neto plačo torej za izplačilo, ki ga dobi na svoj račun, zato je lahko navdušen. Vendar delodajalec govoril o bruto plači, lahko celo o bruto II, ki je za delodajalca veliko višji znesek, skoraj pol višji kot ga potem dobi delavec na račun, če govorimo o povprečni plači. Pri visoki plači je odstotek, ki ga pobere država kot davek lahko še precej višji.

bruto neto plača

Da boste vedeli, kaj je bruto neto plača, si poglejte na zgornji povezavi pretvornik med obema plačama. Vanj lahko vnesete določen parametre in olajšave pa vam približno preračuna, koliko neto plače boste dobili na račun, če vam je dodajalec povedal bruto plačo. Na primer za neto plačo, ki je minimalna, bo delodajalec bruto plačo plačal okoli 1300 evrov, kar je visok znesek, saj delavec vidi veliko manjši znesek na svojem računu ob plačilnem dnevu.

Zdaj ko veste, kaj sta bruto neto plača in ju znate tudi izračunati, se pozanimajte, koliko bu radi imeli za plačo. Če bi radi imeli 1500 evrov neto, je to preko 2000 tisoč bruto. Delodajalec zna to hitro preračunati v glavi, ker je teh številka vajen, za vas pa ne bo tako lahko, zato priporočamo, da če se omeni bruto neto plača, se raje pogovarjajte o neto plači. Torej o plači, ki jo kot končni znesek brez dodatkov želite prejeti na svoj račun.

Nekateri se z delodajalcem ne želijo pogovarjati o plači. To ni dobro, vedno imejte v glavi, koliko ste vredni. Delodajalec le poizveduje, ali ste na realnih tleh glede vašega poklica in znanja ali ne.