Daljnovidnost pomeni okvaro vida

Daljnovidnost pomeni okvaro vida

Daljnovidnost je stanje, ki vpliva na posameznikov vid. Več o stanju lahko preberete na https://www.doktor1a.com/daljnovidnost/, kjer si lahko preberete tudi, kako daljnovidnost korigirati.

Kaj posamezniki z daljnovidnostjo vidijo in česa ne?

Daljnovidnost je stanje, pri katerem osebe lažje vidijo objekte, ki so od njih bolj oddaljeni. Ob tem pa imajo te osebe običajno težave pri zaznavi objektov, ki so bližje njih. Te težave vključujejo tudi branje knjig in dokumentov ter uporabo računalniškega zaslona.

Kaj jo povzroča?

Stanje se pri ljudeh pojavi, zaradi neenakomernega loma svetlobe skozi roženico in lečo. Gre torej za napako loma svetlobe, med težave, ki imajo vzrok v lomu svetlobe sicer sodita tudi kratkovidnost in astigmatizem. Pri daljnovidnosti se svetlobni žarki zbirajo za mrežnico in ne na mrežnici, zato tudi slika nastaja za mrežnico. Daljnovidnost je lahko povezana s tem, da je očesno zrklo prekratko, lahko je roženica preveč ravna ali pa so se leče že preveč postarale.

 

 

Stanje je relativno pogosto in prizadene približno 10 % odraslih, pogosto pa je tudi pri otrocih, kjer pa se stanje s staranjem izboljša. Med dejavniki tveganja sodi starost – daljnovidnost je s starostjo vse pogostejša in se pri ljudeh nad 65. letom starosti pojavi pri skoraj polovici oseb. Stanje naj bi bilo sicer povezano tudi z dednostjo oziroma genetiko – če so daljnovidni vaši starši, je tveganje, da boste daljnovidni tudi vi, večje.

Kako prepoznam stanje?

Stanje običajno prepoznamo, ko zaznamo, da objektov ne zaznavamo več na enak način. Ker se oko veliko bolj trudi, se hitreje utrudi, posledično se razvijejo znaki kot so zamegljen vid (še posebno, če gledate predmete oziroma objekte, ki so blizu), težave pri branju, topa bolečina v očesu, naprezanje oči, glavoboli in škiljenje.

Reden pregled vida se priporoča vsakih nekaj let, z večanjem starosti naj bi se število pregledov povečalo. Ob pojavu znakov poslabšanega vida, se nemudoma obrnite po pomoč pri okulistu, ki bo preveril zdravje vaših oči. Testi stanja oči se običajno opravljajo pri strokovnjakih, ki pri pregledu uporabijo kapljice za oči, napravo za merjenje napak loma svetlobe, retinoskop in podobno.

Stanje lahko izboljšamo z uporabo očal za oči, pri čemer leče na enostaven način izboljšajo stanje daljnovidnosti. Odvisno od značilnosti vaših napak bo strokovnjak določil tip leč in pogostost njihove uporabe. Namesto leč lahko za izboljšanje vida uporabljate tudi kontaktne leče, lahko pa se odločite tudi za lasersko operacijo, ki spremeni obliko roženice.