Metlice brisalcev so pomemben del varnosti v prometu

Metlice brisalcev so pomemben del varnosti v prometu

Jesenske dni pogosto okarakterizirajo močni nalivi, ki lahko zameglijo naš pogled na cesto. Metlice za brisalce so rešitev, ki nam ob nalivih ob takih dneh zagotavljajo varnost v prometu ter pomembno prispevajo k udobni vožnji z jasno vidnim poljem cestišča pred sabo. Pomembno je, da metlice brisalcev redno negujete in poskrbite za njihovo zamenjavo, ko je to potrebno. Čeprav se pogosto ne zavedamo, so namreč metlice brisalcev potrošni element, ki svojo funkcijo opravlja le ob rednih vzdrževanjih.

Kako vem, da je čas za zamenjavo metlic?

Metlice za brisalce so pogosto spregledan element naših vozil, saj nanje pomislimo samo, ko jih potrebujemo. Metlice je potrebno zamenjati, ko ne zagotavljajo več celostnega čiščenja vetrobranskega stekla, ko se ob uporabi brisalcev sliši zvok, ko se na njih pojavijo razpoke in ko se postarajo. Ker kot sami veste, nič ni večno.

 

metlice brisalcev
Metlice brisalcev za varno vožnjo v vseh vremenskih pogojih.

 

Ali je pomembno, kakšne metlice brisalcev izberem?

Čeprav se zdi, da je nakup metlic brisalcev povsem enostavno delo, se pogosto izkaže, da temu ni tako. Pa ne zato, ker bi šlo v resnici za nekaj nepredstavljivo težkega, pač pa gre v osnovi za težavo prileganja brisalca izbranemu vozilu. Metlice so namreč na voljo v različnih oblikah in dimenzijah, ki so odvisne od vašega vozila. Univerzalnih metlic brisalcev, ni.

Kako naj vem, katere metlice moram izbrati?

Vsako vozilo zahteva poseben tip in dimenzije metlic, saj univerzalne metlice ne obstajajo. Pred nakupom novih metlic brisalcev v navodilih za uporabo vozila preverite, katere so tiste metlice, ki so ustrezne za uporabo v vašem vozilu (glede na znamko, model in leto izdelave). Ko to ugotovite, na spletu ali pri mehaniku (to bo sicer finančno dražje) preverite ali so izbrane metlice na voljo za prevzem. Pozorni bodite, da preverite tudi, ali sta obe metlici na vašem vozilu enaki – nekatera vozila imajo namreč metlici na voznikovi in sovoznikovi strani različni, na kar postanejo kupci pozorni šele, ko novih metlic ne morejo namestiti na nosilce brisalcev vozila.

Brisalci so pomemben del naše varnosti v prometu, zato jim namenite pozornost še preden bo prepozno.