Zakaj so okna lesena tako cenjena

Zakaj so okna lesena tako cenjena

Okna lesena so od nekdaj najboljša okna iz naravnega materiala. Lesena okna vam bodo dala udobje in naraven videz ter dobro počutje v takem prostoru, kjer so vgrajena. Namreč to so taka okna, ki dihajo in živijo z vami. Zato v prostorih z lesenimi okni ni vlage in ni težav, ker vse to prehaja skozi njih ven. Vsekakor so zelo trdna, odvisno je tudi, iz katerega lesa so narejena. Nekatere vrste lesa so bolj mehke od drugih in se težje posušijo, nekatere pa so bolj smolnate. Da bi bila okna res super narejena in trdna, morajo biti drevesa prav posekana in dobro posušena ter obdelana. Drugače lahko tako okno tudi zgnije ali ga napadejo škodljivci.

okna lesena

Če so okna lesena, se to seveda na daleč opazi, ker nič ne more zamenjati izgleda lesa. Tudi na otip boste takoj vedeli, ali gre za naraven les ali katero drugo snov iz katere je lahko okno izdelano. Najboljša so okna lesena, ki so tri slojna, kar pomeni, da skozi njih ne bo prešla toplota. Toplota bo ostala v prostoru, zato boste zaradi takih oken močno prihranili pri ogrevanju. To velja za novogradnje, kot tudi za starejše hiše, na katerih je občasno treba okna zamenjati, če so dotrajana ali ne tesnijo, kot novodobna okna.

Včasih so bila okna narejena tako, da so bila majhna, ker stekla niso znali dobro narediti. Še v današnjih časih je tehnologija tako napredovala, da so stekla res izolativna in so lahko tudi velika. Zato so lahko okna lesena tudi velika preko vse stene hiše ali pa celo preko dveh nadstropij, na primer v poslovni stavbi ali v bloku.

Okna iz lesa so lahko svetla ali srednje rjave barve ali pa temno rjave barve. Odvisno je, ali so barvana in ali so le lakirana, da se les vidi skozi lak. Vsak les ima svojo barvo, ki jo lahko pudarijo z lakom ali tudi z dodatno barvo. Za tiste, ki bi radi imeli posebna okna, pa je dobra novica ta, da jih je možno pobarvati tudi v druge neobičajne barve, ki so lahko živahne.

Vsekakor pa pazite, da bodo okna usklajena s fasado in okolico, da ne bodo preveč izstopala in kazila stavbe ali okolice.