Prednosti, ki jih nudi rolo za okna

Prednosti, ki jih nudi rolo za okna

Sončni žarki vse uspešneje ogrevajo ozračje in prodirajo skozi steklene površine v objekte, kar ugodno vpliva na stroške ogrevanja. Vas zanima, zakaj je smiselno dobiti rolo za okno po dostopni ceni, s pomočjo katerega boste ustrezno regulirali količino svetlobe (in toplote), ki bo v vročih mesecih nadzirala pregrevanje objektov ter zmanjšala stroške ohlajanja?

Kakšna je zgodovina, ki jo za sabo nosi rolo za okna?

Roloji za okna so iznajdba, ki je pomembno prispevala k enostavnejšemu sodobnemu življenju. Kdaj in kdo jih je odkril, je težko trditi. Prvi zametki uporabe rolojev za okna segajo več tisoč let nazaj, ko so jih med prvimi iz papirusa izdelovali Stari Egipčani ob Nilu. Na ta način so na majhnih oknih preprečevali vstop toplemu zraku v objekte. Na Kitajskem pa so nekoč okna prekrivali z bambusom.

rolo za okna
Rolo za okna zagotovi optimalen spanec.

Zametki rolojev torej segajo v začetke človeške civilizacije, kljub temu pa večinoma kot izumitelje rolojev navajamo Rimljane. Ti so v Starem Rimu roloje uporabljali kot zaščito pred prahom, ki je nastal zaradi prometa, tako v kočijah kot v domovih. Da bi prahu preprečili vstop, so okna prekrivali s pregrinjali iz tekstila ter kmalu ugotovili, da na ta način uspešno preprečijo tudi vstop svetlobe ter toplote v domove. Odkritje je vodilo v razmah rolojev kot jih poznamo danes – roloji različnih oblik, barv in materialov, vse pogosteje pa usmerjeni tudi v luksuzen videz. Če je nekoč veljalo, da so roloji samo statični (podobno kot zavese), pa so z odkritji mehanizmov za uravnavanje rolojev, v preteklosti naredili tudi ta pomemben korak, ki je njihovo uporabo še poenostavil, predvsem pa približal ljudem.

Razlogi za izbiro roloja za okna

Toplota, svetloba, prah, pogledi mimoidočih ter številni drugi zunanji dejavniki prispevajo k temu, da začnemo razmišljati o tem, kaj nam rolo za okna lahko ponudi.

Cenovno ugodno

Med pomembnimi dejavniki, ki spodbujajo razmislek o nadgradnji, ki ga rolo za okna nudi, je zagotovo dostopna cena. Najboljše je, če rolo za okna namestite na prav vsako okno svojega objekta, zato je dostopna cena zagotovo eden od prvih argumentov za rolo.

zaščita
Zagotovite si optimalen delovni prostor.

Enostavna uporaba

Rolo za okna je povsem enostaven za uporabo ter se povsem ujema z velikostjo vaših oken. Posledično zavzame manj prostora in daje vtis urejenosti prostora. Sodobni roloji omogočajo tudi avtomatizacijo ter nadzor rolojev praktično iz kavča.

Raznolikost izbora

Pestra izbira rolojev za okna zagotavlja rešitev za vsakega izmed nas. Roloji, ki omogočajo več ali manj stika z zunanjim okoljem, omogočajo zasebnost kot je še niste imeli. Zagotovite si roloje, ki vas bodo popeljali v čisto intimo ter omogočili kakovosten spanec v popolni temi, ki jo ob svetlobnem onesnaževanju le redko dosežemo. Za vse, ki potrebuje stalen nadzor nad dogajanjem zunaj pa izbiro rolo za okna prilagodite ter se pri proizvajalcih in prodajalcih rolojev pozanimajte o možnosti izbire rolojev, ki omogočajo zatiranje pogledov v objekt ter odpirajo pogled v zunanjost.

Enostavno očistite

Roloje za okna enostavno očistite. S prahom in umazanijo se ukvarjajo predvsem tisti, ki živijo v neposredni bližini cest ali industrijskih območij. Ker rolo za okna ne zadrži veliko prahu, predstavlja odlično izbiro, ki bo notranjost objekta ustrezno zaščitil. Prav tako umazanijo z njih enostavmno očistite z vodo in krpo, pri čemer čiščenje ne zahteva nobene posebne opreme in nevarnih čistil.

Privarčujte energijo

Uporaba rolojev za okna pomaga pri varčevanju z energijo. To je zlasti pomembno v mesecih, ko se soočamo z nizkimi temperaturami ter mesecih z visokimi temperaturami. Roloji pomagajo ohraniti toploto v objektu ter preprečujejo vstop mrzlega zraka pozimi, poleti pa preprečujejo vstop sončnih žarkov ter segrevanje objektov. Na ta način enostavno, predvsem pa finančno ugodno, zmanjšate potrebo po klimatskih naparavah.

Zaščitite se pred ultravijoličnimi žarki

Sončni žarki v poletnih mesecih škodljivo vplivajo na naše telo. Čeprav je določena mera svetlobnega žarčenja pomembna za telo, saj prispeva k nastanku vitamina D, pa prekomerne količine UV-sevanja poškodujejo kožo in dokazano celo dedni zapis v naših celicah, kar vodi v rakava obolenja ter hitrejše staranje kože. Z ustrezno izbiro, ki jo nudijo roloji za okna, lahko preprečite vstop večine UV-žarkov v notranjost vaših objektov, kar med drugim koristno vpliva tudi na pohištvo oziroma opremo v objektu. Na ta način hkrati privarčujete, saj bo oprema zdržala dlje.

rolo
Zagotovite zasebnost, ko jo potrebujete.

Enostavna uporaba in nadzor zasebnosti

Zasebnost postaja v sodobnem času vse pomembnejši element vsakega posameznika. Vse hitrejši tempo življenja zahteva vse več od nas, družbe ljudi pa je pogosto že v službenem času preveč. Z uporabo rolojev za okna lahko vsaj doma dosežete zasebnost, ki vas bo omejila pred pogledi drugih in omogočila zaslužen počitek z vašimi najdražjimi. Enostavna uporaba, ki omogoča odpiranje rolojev v le nekaj sekundah, zagotavlja hitro dostopnost tudi za zunanji svet.

Zaključek

Pestra izbira rolojev za okna, ki so finančno ugodna in zanesljiva izbira, ki olajša vaše življenje skozi vse leto ter vam pomaga na poti varčevanja, zagotavlja najboljše možnosti za vas. Poiščite strokovnjake ter med možnostmi najdite tisto, ki bo najboljša različica vaših potreb.