Nevarnost za igralce tenisa in golfa

Nevarnost za igralce tenisa in golfa

Če igrate golf ali tenis potem sodite med tiste športnike, ki imate povečano možnost, da začutite bolečine v komolcu. Ob ponavljajočih se težavah pa se lahko srečate s kronično težavo, imenovano »teniški komolec«. O različnih vrstah bolečine in teniškem komolcu si lahko nekaj več preberete tukaj.

Kronična bolečina na lateralnem ali medialnem epikondilu komolca je razmeroma pogosto stanje, zlasti med teniškimi igralci oziroma golfisti in med fizičnimi delavci. Kronične patološke spremembe v izvoru tetive so povezane s takšno bolečino, čeprav osnovni vzroki ostajajo nejasni.

Kako ugotovite, ali imate teniški komolec?
Glavni simptom teniškega komolca je bolečina, ki se sčasoma in postopoma povečuje in se lahko razširi na podlaket, zapestje in prste. Težave se lahko se poslabšajo, ko mišice uporabljate za preprosta opravila, kot je uporaba noža ali vilic in držanje skodelice. Teniški komolec običajno prizadene eno roko bolj kot drugo, običajno je več težav z dominantno roko.

Kakšno je najuspešnejše zdravljenje teniškega komolca?
Začetno zdravljenje mora biti konzervativno, vključno s počitkom, fizioterapijo in nesteroidnimi protivnetnimi zdravili. Če konzervativno zdravljenje, ki ga izvajate daljše obdobje (več mesecev) ne pomaga, je treba razmisliti o operativnem posegu.

teniski-komolec
Ali vaje pomagajo?
Seveda. Izvajajte vaje, ki krepijo mišice podlakti, pri tem pa se izogibajte zvijanju. Fizioterapevt vam lahko svetuje, kaj lahko storite. Med najboljše vaje sodijo:
• raztezanje ekstenzorja zapestja,
• raztezanje upogibalk zapestja,
• ekscentrične vaje za krepitev,
• koncentrične vaje za krepitev.

Spletno povezavo do odličnih vaj za teniški komolec boste našli na spletni strani o bolečinah, ki smo jo omenili na začetku prispevka.

Koliko časa traja, da se »teniški komolec« umiri?
Lahko pričakujete, da bodo simptomi vašega teniškega komolca trajali od šest mesecev do leta dni. Vendar pa 90 % ljudi s to boleznijo popolnoma okreva v manj kot enem letu.
Pomembno je, da preprečite tudi prihodnje izbruhe bolezni. Ker teniški komolec pogosto nastane zaradi preobremenitve kite, ki povezuje mišice zapestja z zunanjo stranjo komolčnega sklepa, je ključnega pomena za pomoč pri bolezni ta, da ste previdni pri izvajanju dejavnosti ali športov, ki pritiskajo na kito s ponavljajočimi se ali močnimi pritiski.