Transkranialna pulzna stimulacija lahko upočasni napredovanje Alzheimerjeve bolezni

Transkranialna pulzna stimulacija lahko upočasni napredovanje Alzheimerjeve bolezni

Ste že slišali za omenjeno terapijo? Gre za terapijo, ki dokazano učinkovito zmanjšuje napredovanje simptomov Alzheimerjeve bolezni – preverite več pri Nevrocentru in svojega bližnjega, ki kaže znake Alzheimerja, čim prej odpeljite na pregled. Vsak zamujen dan namreč lahko pomeni hitro poslabšanje bolezni.

Alzheimerjeva bolezen (pa tudi ostale oblike demence) je vse pogostejša, prizadene pa lahko prav vsakogar. Bolezen je običajno bolj naporna in boleča za svojce kot pa za samega bolnika; bolnik sam namreč ne opazi, da se z njim kaj dogaja, medtem ko morajo svojci sprejeti, da jih oče, babica, stric ali kdorkoli že več ne prepozna, da se dostikrat pojavlja zmedenost, izguba orientacije, celo agresivnost ali pa depresivnost. Bolezen zaenkrat žal še ni ozdravljiva, obstajajo pa različne terapije, ki lahko zaustavijo napredovanje simptomov, taka je denimo transkranialna pulzna stimulacija. Omenjena terapija najbolj učinkovito pomaga ravno v zgodnjih fazah Alzheimerjeve bolezni, dokazano pa pomaga tudi v naprednejših fazah, le da tam učinek ni tako viden. Ravno zato je pravočasno ukrepanje bistvenega pomena. Takoj ko posumite, da ima nekdo od vaših bližnjih znake Alzheimerjeve bolezni (vse bolj pozablja stvari, je zmeden, nima orientacije, postaja agresiven, ni zmožen socialnih stikov, posledično trpi za depresijo ipd.) ga odpeljite k osebnemu zdravniku, ki bo znal ustrezno ukrepati. Osebo bo napotil na ustrezne nadaljnje preiskave, tudi transkranialna pulzna stimulacija lahko pride v poštev. Pa naj vas ne skrbi – postopek omenjene terapije je povsem neboleč, traja zgolj pol ure in ne pušča kakšnih stranskih učinkov. Je popolnoma varen, opravlja pa se v ambulantah.

Na žalost vse več ljudi po vsem svetu trpi za kakšno od oblik demence, denimo za Alzheimerjevo boleznijo. Bolezen sicer ni tako boleča za samega bolnika kot pa je za svojce, ki opazujejo »propadanje« osebe, na katero jih veže toliko lepih spominov. Takoj, ko opazite znake demence pri svojcu ga odpeljite do zdravnika, saj lahko pravočasno ukrepanje upočasni napredovanje bolezni.