Kakšna je pravilna celiakija prehrana

Kakšna je pravilna celiakija prehrana

Celiakija prehrana je zelo delikatna, ker je treba resnično paziti na to, da ne vsebuje nobenega glutena, kar si poglejte na tej povezavi https://nutrimentum.si/celiakija/. Kot boste ugotovili, je celiakija prehrana lahko raznovrstna, nikakor pa ne sme vsebovati nič pšeničnih in sorodnih sestavin, kot tudi ne ovsa, saj nekateri zmotno menijo, da oves glutena nima, kar ni res. Dejansko glutena nimajo le rastline, ki niso žitarice, kot so ajda, koruza in krompir ter zelenjava in sadje.

celiakija prehrana

Celiakija prehrana bo bolniku pomagala, da bo normalno živel, kot ostali, brez hudih alergij ali nevarnosti za življenje, vendar je danes to kar težko, ker je moka sestavina, ki je dejansko že povsod v vseh jedeh. Zato mora tak bolnik vedno prebrati na embalaži, katere sestavine so v hrani, da ne poje česa, kar bi mu povzročilo hude alergijske reakcije. Celiakija prehrana se lahko začne že pri dojenčkih.

Dejansko je največ dojenčkov in otrok podvrženih tej zahrbtni bolezni, ki je največkrat niti ne odkrijejo pravočasno. Njeno zdravljenje in moč te bolezni pa sta odvisna od tega, kdaj jo odkrijejo. Zato, če je vaš otrok občutljiv ali, če opazite, da ste vi občutljivi na pšenične izdelke, si raje privoščite dieto za celiakijo, kot da tvegate. Pojdite k zdravniku in zahtevajte, da vas testira na to bolezen in če ugotovi, da ste alergični na gluten, da imate celiakijo, vam bo celiakija prehrana prišla prav vse življenje.

Posvetujte se z nutricistom, kaj smete in kaj ne. Celiakijo je zelo težko odkriti, ker ima podobne simptome kot druge bolezni. Pojavijo se driska, bruhanje, napenjanje, hujšanje in slabost. Pri otrocih pa se lahko ustavi razvoj in otrok ne raste več. Ta bolezen najverjetneje nastane zato, ker je dojenček prezgodaj dobil za obrok izdelke iz pšenice ali pa jih odrasel človek preveč poje oziroma porabi preveč moke za svojo prehrano. Tako vsaj menijo zdravniki in prehranskih svetovalci.

Da bi to bolezen preprečili pri otrocih, naj vaš otrok čim dlje časa sesa pri mami mleko in ga postopoma privadite na hrano, ki ne vsebuje glutena. Šele, ko je starejši, mu lahko začnete dajati tudi postopoma malo glutenske hrane, ki pa naj je ne je veliko niti kasneje v življenju.