Kratkovidnost in kako pomagati?

Kratkovidnost in kako pomagati?

Dober vid je povezan z mladostjo, je izjava, ki jo marsikdaj slišimo. V resnici je to res, saj se s starostjo naš vid spreminja, na kar vplivajo različni dejavniki. Med najpogostejše težave na področju vida sodi kratkovidnost s katero se pogosto srečujejo že otroci.

Kaj je kratkovidnost in kako jo prepoznam?

Kratkovidnost sodi med najpogostejše težave z vidom in je posledica nastanka slike pred mrežnico (in ne na njej) v našem očesu. Pojavi se lahko postopoma ali pa v zelo kratkem življenjskem obdobju in je pogosto povezana z družinsko zgodovino. Gre za motnjo, ki povzroči, da posameznik zelo dobro vidi predmete v bližini, med tem ko so oddaljeni predmeti slabše vidni oziroma zamegljeni.

Posameznik, ki se sooča s kratkovidnostjo, pogosto pripre oči, da boljše vidi. Prav tako se posamezniki zelo pogosto srečujejo z glavoboli, ki so posledica naprezanja oči. Težavno je tudi upravljanje vozila, zlasti v nočnem času.

kratkovidnost

Kdaj se pojavi?

Z diagnozo kratkovidnosti se najpogosteje soočajo otroci in najstniki, ki morajo, da boljše vidijo sedeti bližje televizije in v prvih vrstah v razredu. Pogosto se ti otroci oddaljenih predmetov niti ne zavedajo, prisotno pa je tudi prekomerno mežikanje ter mencanje oči, da se zmanjša pritisk nanje.

Kdaj obiskati zdravnika?

Če pri sebi ali otroku zaznavate težave z vidom, ne razmišljajte predolgo in obiščite strokovnjaka, ki bo ocenil stopnjo kratkovidnosti ter vas usmeril k razmisleku o možnih rešitvah. Pomoč pa je nujno potrebno poiskati takoj, če se vam pred očmi megli ali če opažate svetlobne pikice. V teh primerih gre lahko namreč za odcepitev mrežnice, ki sodi med urgentna stanja, kjer o posledicah odloča čas.

Težave z vidom včasih težko opazimo, zato je smiselno, da odrasli redno spremljajo svoje stanje ter ga tudi redno preverjajo. Po dvajsetem letu se priporoča obisk specialista na vsakih 5 – 10 let, po štiridesetem letu na vsakih 2- 5 let, po petinpetdesetem letu po vsakih 1 – 3 letih ter vsako leto po dopolnjenem 65. letu starosti.