Telovadba za starejše: Ključ do ohranjanja zdravja in funkcionalnosti v starosti

Telovadba za starejše: Ključ do ohranjanja zdravja in funkcionalnosti v starosti

Telovadba je pomembna za vsakega od nas. Ne glede na starost mora biti telovadba oziroma na splošno gibanje vsakodnevno prisotno v našem življenju. Res pa je, da pridobiva telovadba za starejše šele zdaj večji pomen. Telovadba za starejše je namreč ključna za ohranjanje funkcionalnih spodobnosti v starosti. Če bi želeli pridobiti več informacij, zakaj se telovadba za starejše priporoča in kje najti pomoč, obiščite spletno stran Junaknadomu.si.

Vloga kineziologije pri vadbi starejših

Kakšno vlogo ima kineziologija, ko gre za telovadbo za starejše? Kineziologija se osredotoča predvsem na telesno vadbo in vpliv vadbe na samo zdravje. Kar pa je zelo pomembno pri starejših. Namen je namreč, da se zdravje, splošna telesna pripravljenost, učenje gibalnih spretnosti ter vsakdanje aktivnosti ohranijo tudi v starejših letih.

Zakaj je telovadba pomembna za starejše?

Ohranjanje mišične mase in moči

Ker so mišice ključen del telesa za izvajanje vsakodnevnih opravil je pomembno, da z vadbo preprečimo ali vsaj upočasnimo izgubo mišične mase. S tem bomo tudi podaljšali možnost vsakodnevnega delovanja, kot je dvigovanje raznih predmetov in predvsem hoja. Gre za to, da lahko človek čim dlje samostojno poskrbi sam zase. S tem, ko skrbimo za našo moč skrbimo tudi za to, da ne pride do padcev ali hujših poškodb.

telovadba za starejše

Izboljšanje gibljivosti

Seveda se začnejo v starejših letih pojavljati tudi bolečine v sklepih, kar omejuje vašo mobilnost. Telovadba za starejše vam bo tako pomagala, da boste dosegli boljše splošno počutje in ohranjali gibljivost sklepov. Če boste poskrbeli za to, se boste vsak dan brez problema sklanjali in dvigovali brez, da bi prišlo do poškodb.

Ravnotežje in koordinacija

Znano je, da so najbolj pogost vzrok za poškodbe pri starejših padci. Razlog, zakaj do padca sploh pride, pa je v večini primerov ravnotežje. Telovadba za starejše pripomore k temu, da krepimo mišice nog. S tem se lahko izognemo tudi enemu največjih strahov starejših – zlom kolka. Prav tako pa ravnotežje pripomore k samozavesti starejših, saj tako ostanejo bolj aktivni in vključeni v svojo družbo.

Vzdržljivost

Zelo pomembna je tudi vzdržljivost. S tem namreč izboljšujemo srčno in žilno zdravje. Z boljšo vzdržljivostjo bodo starejši ostali dlje časa aktivni, kar pomeni, da se bodo še naprej družili, hodili na izlete in se udeleževali številnih drugih dejavnosti, ki jim dajejo zadovoljstvo.

Redna telovadba za starejše prispeva k veliko boljšemu počutju in razpoloženju. Z njo povečate energijo sebi in vsem okoli vas. Z redno vadbo prav tako zmanjšate tveganja za kronične bolezni, sem štejemo bolezni srca, ožilja, sladkorno bolezen in visok krvni tlak. Vse naštete bolezni so redni spremljevalec starejših. Telovadba za starejše, da ljudem samozavest, ki jo definitivno potrebujejo. Zato ne odlašajte. Še danes se prijavite na telovadbo za starejše, saj za to nikoli ni prepozno. Če pa ne veste kako se zadeve lotiti, obiščite spletno stran Junaknadomu.si, kjer vam bodo njihovi strokovnjaki svetovali kako in kje začeti. Vedno bodo z vami najprej raziskali vaše zmožnosti in vam nato dodelili postopek glede na vaše želje in potrebe. Verjamite ne bo vam žal, da boste svojemu telesu dali še eno priložnost, ko to najbolj potrebuje.